Een C-B-A-tje

Na de grande finale van het vorige zoekseizoen op de akker bij Peest met een halffabricaat van een bladspits van concentratie C, is besloten daar het zoeken te intensiveren. We waren negen man sterk. Het had de week ervoor flink geregend. Maar nu scheen de zon krachtig bij een aangename temperatuur. De akker was aardig platgereden en er lag nog veel aardappelloof en aan de randen eikenblad. De zoekomstandigheden waren hiermee redelijk.

Al na de eerste wending raapte Giel een prachtige translucente afslag op gemaakt van fijnkorrelige vuursteen. En even later volgde Marcel met een andere afslag. Dat was een mooie aftrap van de zoektocht.

Een translucente afslag gevonden door Giel aan het begin van de zoektocht op concentratie C.

Op naar concentratie B. Ook deze concentratie hebben we intensief belopen. Dit leverde twee kernen en twee afslagen op.

Intensief zoeken op concentratie B.
De kern gevonden door Maarten.

Hierna hebben we het vuistbijlen vak nog afgezocht: maar zonder vondsten. Dat is ook een resultaat natuurlijk. Toch zes artefacten op een dag.

presentatie boek Van Neanderthaler tot Rendierjager

Donderdag 10 november 2022 is het boek Van Neanderthaler tot Rendierjager gepresenteerd in het Hunebedcentrum in Borger. De auteurs zijn Marcel Niekus en Yuri van Koeveringe. De opmaak is verzorgd door Frans de Vries, Het boek is het eerste deel van een reeks over de archeologie van Drenthe.

Marcel Niekus gaf tijdens een presentatie in vogelvlucht de ontwikkelingen van ontwikkelingen van de Oude Steentijd weer. Hierna gaf Eelco Rensink van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een lezing over de landelijke sleutelvindplaatsen voor het Neanderthaler-onderzoek in Nederland.

De lezingen werden voorafgegaan door een toespraak van gedeputeerde Nelleke Vedelaar, waaruit duidelijk haar betrokkenheid bij het onderwerp bleek.

Gedeputeerde Nelleke Vedelaar neemt het eerste exemplaar van het boek Van Neanderthaler tot Rendierjager in ontvangst.

Hoop doet leven

Op verzoek van de boer hebben een aantal mensen geholpen bij het aardappelrooien op de akker bij Peest. De hele dag moesten stenen en cichorei tussen de aardappels op de lopende band gevist worden. Dat viel niet mee: veel lawaai en stof en natuurlijk lopende band werk. Het leverde één kern op. En een grote hoop aan het einde van de dag. Maar beduidend minder groot dan in eerdere jaren; de akker begint leeg te raken.

Henk rust uit op de aardappelrooier.

De hoop hebben we de zondag nog met drie man doorzocht; dat wil zeggen we hebben de hoop een aantal meters verplaats. Dat leverde een hoop lichamelijke beweging op en één prachtige afslag.

Jan viste een prachtige afslag uit de stenenbult.