Klagen helpt! Nieuwe topstukken van Neanderthalers opgeraapt

De regen van enige tijd terug maakte de weg vrij om een nieuwe zoektocht te organiseren op de akker van de vindplaats Peest. De zon scheen uitbundig, wat het zicht enigszins bemoeilijkte, maar er wel een heel aangename dag van maakte voor de 13 zoekers.

Loungen op het beekdalgras
Loungen op het beekdalgras

In de ochtend is de zuidzijde van de akker belopen. Dit leverde een bijzondere afslag van kwartsiet op van een enorm formaat. De afslag is gemaakt met de zachte-percussie-techniek. Artefacten van kwartsiet zijn uiterst zeldzaam.

Afslag van kwartsiet
Afslag van kwartsiet gemaakt door middel van zachte percussie

In de middag is de aandacht verlegd naar de noordzijde van de akker, waar concentratie B ligt. Aanvankelijk werd er maar weinig gevonden, totdat Marcel Niekus zich liet ontvallen dat één zekere afslag uit het Middel Paleolithicum toch wel fijn zou zijn. Een stap verder raapte de auteur dezes een prachtige kern op: een discoïde kern gemaakt middels de Levallois-techniek. Daarnaast werden even later nog 3 afslagen uit het MP opgeraapt.

Discoïde kern met Levallois-kenmerken
Discoïde kern gemaakt middels de Levallois-techniek

Bij het opruimen van de piketpaaltjes vond onze nieuwe deelneemster Ellen een schaafachtig voorwerp (of een kern?) nabij het vuistbijlenvak. Dat is een prachtig resultaat voor een eerste zoektocht.