Eerste zoektocht seizoen met glanzend resultaat

Onze eerste zoektocht van het seizoen op de tweede zondag van oktober is prachtig verlopen. Met 8 mensen gingen we op pad. We hadden aangenaam weer met een gebroken zonnetje: ideaal voor veldlopen.

Al direct op de eerste strook vond Jan een forse afslag. We kunnen zo langzamerhand misschien wel spreken over een nieuwe concentratie langs de rand van de akker; dat zou dan de derde zijn op de akker.

Jan raapte al snel een hele grote afslag op aan de rand van de akker.

Na deze intro, gingen we op weg naar het echte werk, concentratie B. De hoek waar deze concentratie ligt was bijzonder drassig door de overvloedige regenval van de dagen ervoor.  Niet iedereen hield het droog. Voorzichtig soppend door de blubber werden dan toch al vrij snel ook hier artefacten opgeraapt: vooral afslagen. Vlak voor de pauze raapte Pierre een mooi Levallois-achtige kern op.

Pierre met kern
Pierre vond een prachtige Levallois-achtige kern.

Deze dag werd de grens van 100 stukken van concentratie B overschreden: de teller staat nu op 104 zekere artefacten uit het Midden Paleolithicum. De samenstelling bestaat uit afslagen, kernen, en twee mogelijke schaven. Echt een mooi resultaat, en zo afwijkend van wat er in concentratie A is gevonden; dat vak kenmerkt zich door het grote aantal vuistbijlen.

Aan het eind van de dag is de andere zijde van de akker nog afgezocht, rond concentratie A. Dit heeft niets opgeleverd.